2011. március 25., péntek

PALERMOI KARACSONY

Tanulmanyutam soran, nem volt modom hazautazni, ezert itt toltottuk a Karacsonyt. Termeszetesen nem volt  olyan mint otthon, hiszen a csaladtagok nem lehettek velunk., csak anyukam latogatott ki hozzank. 
Azert a szokasoknak hiven, elkeszitettuk a karcsonyi menut: Husleves, toltottkaposzta, rantott hus es persze a jo magyar Bejgli sem hianyozott az asztalrol. Szenteste feldiszitettuk a Karacsonyfat, megvacsoraztunk, mindenki megkapta ajandekat,majd ejfelkor a palermoi szekesegyhazba mentunk szentmisere.

Palermo utcai is karacsonyi diszbe oltoztek, igy a hangulat nem maradt el az esti setank soran:
 





Karacsonyi masnapjan ellatogattunk a kozeli Marineoba, egy elo Betlehemi eloadasra: 
 "Presepe Vivente"- Elo Betlehem- keresztény hagyomány, amely egy rövid színházi előadás Jézus születésének történetérol.

Az első élő betlehemi eloadas  Assisi Szent Ferenc altal, Greccio telepulesen 1223-ban volt.Azóta, ez a hagyomány elterjedt egész Olaszországban.

 
Marineoban Jezus szuleteset a helyi lakossag eloadasa jelenitette meg, az altaluk -korhu kellekekkel berendezett- a telepules kozponti helyen felallitott istalokban., ahova osszegyujtottek a falu legszebb haziallatait is: szamarat, disznot, birkat stb. 
Valamint helyt kaptak itt meg az osi mestersegek bemutatasara letrehozott muhelyek is: lopatkolo kovacs, kosarfono, bognar, bordiszmuves, fazekas stb.
















Nincsenek megjegyzések: