2011. március 15., kedd

PALERMO KORNYEKE

Októberben hétvégente sok időnk adódott felfedezni Palermohoz kozeli településeket:


Santa Flavia: Solunto-Porticello-Capo Zafferano-Aspra

Palermotol 20 km-re talalhato Santa Flavia, egy csodalatos tengeri obol,  amelyet  Catalfano hegy ural. Innen jol belathato Solunto-Porticello-Capo Zafferano-Aspra
Porticello egy festoi halaszfalu, a buvarok paradicsoma, ugyanis a partjai kozeleben talalhato a "Secca delle Formiche " ami egy gyonyoru zatony, a viz kristalytiszta es atlatszo,; ahol egy merulessel  millionyi halfajt csodalhatunk meg sajat szemunkkel, koztuk a skorpio halat papagajhalat  es kulonbozo rakfeleket stb.

 
Solunto egy osi varos, a föníciai erődítmények egyike Szicília északi partja menténmely a tengeri kereskedelmi forgalom központja volt. Bár az ősi város csak részben feltárt, érdemes megnezni a megmaradt romokat. Séat tehetunk az ősi Decumanus (fő utca), és néhány római kitérőt a meredek macskaköves utcák oldalán, ahol latni a  egykori házak romjait, néhányban még eredeti Mozaik padló is megtalalhato.









 






Innen gyonyoru kilatas nyilik Capo Zafferanora, ahova gyalog is elmehetunk. A hegy oldalan keskeny gyalogut vezet vegig a vilagito toronyhoz.

Ha ott jartok, menjetek el Aspra halaszfaluba a kikotobe, kerjetek meg egy  halászt, hogy  csonakjan vigyen el egy hajóútra Capo Zafferano es Aspra között. Ez egy gyönyörű tengerpart szakasz, ahol a fehér szikla elmerül a tenger turkizkék vizeben, es ahol sok a kis patakok bizarr formájú sziklakat alakitottak ki.  Kerd meg a halaszt, hogy mutassa meg a Napóleon kalapjat, az "Arco Azzuro"-t,  es a "Kékbarlang"-ot.


Monreale 

 
Monrealebol meses kilatas nyilik az Oreto folyo volgyeben talalhato hires "Conca D'oro" -ra, Palermora es a tengerre egyarant. Itt talalhato Sziciliaban a normannok altal epitett  "Arany templom", azaz a monreali katedrális. Aranyozott, mozaik kompozícióival a sziget leglátványosabb művészeti alkotása. 



Nincsenek megjegyzések: