2011. május 30., hétfő

Epifánia ünnepe bizánci módra

Január 6.-a  Epifania, azaz Vízkereszt, egy  keresztény ünnep  szerte a világon, így Szícilia szigetén található legismertebb és leghíresebb albán kolónia  lakta Piana degli Albanesiben (albánul Hora e Arbëreshëvet)  is. A település Palermótól 24 km.re található, egy gyönyörű fennsíkon, amelyet egyik oldalról a Pizzuta hegység a másik oldalról a Lago di Piana Albanesi- tó határol.

A kis városka a 15. században a török megszállás alól menedéket kérő albánok által lett megalakítva, amely az évszázadok során, megőrizte az eredeti etnikai-nyelvi és vallási identitását, kulturális gyökereit mint a görög-bizánci szertartások, nyelv-, és néphagyományokat, így a Vízkereszt ünnepét is minden évben megrendezik.


 A Bizánci Püspökség Jézusnak a Jordán folyóban Keresztelő Szent János  által való megkeresztelkedését ünepli ezen a napon. 

A San Demetrio Katredrálisban az ortodox egyházi szertartás  után, a papok valamint ez eredeti albán népviseletbe öltözött  fiatalokat a lakosság  a főtéren "Tre Cannoli" szökőkúthoz kíséri, ahol a bizánci püspök felszenteli a szökőkút vizét, majd  a Chiesa della Madonna teplom (Nagyboldogasszony-temlom) teraszáról a Szentlélek jelképét- egy fehér galambot röptetnek  (egy kifeszített drótkötélre erősítve)  a szertartás  helyszínére.











A fehér galamb, szökőkút és a papok ősi görög  éneke  a Jézus Keresztelésekor megnyilatkozott Szentháromság szimbóluma: Jézus keresztelkedésekor az Atya szózata hallatszott az égből, a Fiú a Jordánban testileg volt jelen, a Szentlélek pedig galamb képében szállt alá a megnyílt egekből.
A szertartás után, a hívek meríthetnek a megáldott szentelvízből, és a telt kosarakban  lévő és az utcákat díszítő narancsokat is hazavihetik.




Egy másik érdekesség még ezen a napon, hogy az olaszországi hagyomány szerin Befana az öreg jóboszorkány ezen a napon a jó gyerekeknek ajándékot hoz, ami általában édességekkel megtöltött zokni, vagy zsákocska. Ez az kis hagyomány hasonló a mi december 6.-án ünnepelt Mikulás ünnepségünknek, ami viszont az olaszoknál nincs.


Nincsenek megjegyzések: