2011. március 17., csütörtök

CORLEONE, A MAFFIA SZULOVAROSA

Novemberben  a "Keresztapa" cimu filrol hiresse valt Corleone-ba latogattunk, a "maffia" szulovarosaba. 
(A filmben a Keresztapa (Marlon Brando)  Vito Adolini néven született Szicíliában, egy Corleone nevű falucskában, melynek nevét később maga is felvette.)

A varos Palemotol 60 km-re talalhato, Szicilia sziveben. Az oda vezeto uton szinte megallt az ido, csend van, csak a birkanyajak kolompolasat hallani. A taj mint egy terepasztal: dimbes-dombos videk, szepen megmuvelt foldek, olivafak ligete valtjak egymast. Itt a mezogazdasagbol elnek az emberek, sok helyen agroturizmussal is foglalkoznak. A varosba erve azt gondoltuk, hogy a turistak paradicsoma, de meg embert is elvetve talaltunk az utcan. Corleonet 12 000 fo lakja, inkabb falu, mintsem varos. Egyik erdekes epulete, a telepulsebol kiemelkedo  "hegyen" magasodo egykori borton. 


Corleoneba ellatogattunk egyik ismerosunkhoz, az egyik helyi szalloda tulajdonosahoz Luciano Saporito Urhoz. Egy forro Capuccino mellett elmeselt egy valos tortenetet, amit most itt, meg szeretnek osztani, kedves olvasoimmal is:

"1991 Április 1-én egy luxusauto érkezett az étterem ele, amelybol Al Pacino, Diane Keaton, Andy Garcia és ket gyonyoru kutya  szallt ki. Első pillantásra úgy tűnt, hogy gazdag ügyfelek, csak kesobb ismertem fel az amerikai  szineszeket.

A tetoteri teraszon foglaltak helyet, ahonnan kituno panorama nyilik az egesz telepulesre, majd etelt rendeltek.
Al Pacino (szuletett Alfredo James "Al" Pacino) szolt nehany szot sziciliai dilaktussal oromomre, majd angolul folytattak tovabb a beszelgetest. Elmondta hogy sziciliai szarmazasu, nagyszulei Corleoneban laktak, es hogy szeretne felkutatni itteni rokonait.

Ahogy korbeirta erdetet, egybol tudtam, kik lehetnek azok a csaladok, akik szoba johetnek, es egybol telefont ragadtam, szerettem volna segiteni. 

Felhivtam az elso csaladot:
-Saporito Ur:
"Hallo, itt van nalam Al Pacino, az amerikai szinesz, es a rokonait keresi. Valoszinu hogy ti lehettek az egyik csalad."

-Valasz:
"Nem ismerjuk, nekunk nincsennek amerikai rokonaink" es letettek a telefont.

A masik csalad pedig azt hitte, hogy aprilis trefa, nem vettek komolyan. Igy Al Pacino, a vacsora elfogyasztasa utan csalodottan tavozott. 



Csak a rolunk keszult kozos kep maradt meg emlekkent, amely azota is az etterem falat disziti."









Nincsenek megjegyzések: