2011. február 21., hétfő

START ( 2010. szeptember 01.)


TANULMANYUTAM ELSO HONAPJA: SZEPTEMBER 

Elindulasunk utan a masodik nap este hajos kalandunk utan, szerencsesen partot ertunk, egy nyuzsgo medditerran hangulatotu nagyvarosba, ahol meg nyar volt javaban.  Vidam hangulatba indultunk neki e ismeretlen "szicsiliai" forgatagba megkeresni az alberletunket.

 Az elso tapasztalatunkat meg is szereztuk, ahogy elindultunk a belvarosnak: szukos, zeg-zugos, autokkal es motorokkal zsufolt  utcak, kozlekedesi kaosz: egyiranyu de megis mindket iranybol behajto autok, jobbrol-balrol elozo motorok, stop tablanal meg nem allo furgonok , ket savban ot savnyira duzzado sorok es meg sorolhatnam.....


Ez utan a sokk utan, "hala Istennek" a GPS elvezetett az alberletunkhoz, amely Palermo regi belvarosaban, kozel a hires, tradicionalis palermoi BALLARO piac kozeleben van, ahol azota is eljuk "edes elet"-unket. 
 A szallas elfoglalasa utan, masnap felfedezo korutra indultunk -munkahely, korhaz, orvos, gyogyszertar, posta, rendorseg, tomegkozlekedesi eszkozok, bevasorlo helyek stb.




Elso nap a fogadoszervezetnel:
Az elso nap megismerkedtem a munkatarsakkal, akik kozott nem csak olaszok voltak, hanem egy torok-portugal hazaspar is, aki a szervezetet alapitotta. Korbevezettek az irodaban, elkeszitettuk a munkahelyemet, pontositottuk a tanulmanyutam celjait -osszhangban a szervezet celjaival,  megterveztuk es megbeszeltuk az elkovetkezendo idok feldatait, a munkvegzesem utemezeset.  Itt elmondhatom, hogy nagyon nyitott es baratsagos emberek fogadtak, igy nagyon hamar be is tudtam illeszkedni a szervezetukbe.

A kovetkezo napok, hetekben  a gyakorlatban is tanulmanyoztam a szervezet mukodeset, megismerkedtem a tevenysegeivel, munkafolyamataival az altaluk hasznalt dokumentumokkal stb., valamint tanulmanyoztam mindazon Europai Unio altal tamogatott programokat, palyazatokat, amelyben reszt vesz az intezmeny. 

Ezen idoszak alatt, lehetosegem nyilt prezentaciom altal bemutatni Magyarorszagot, illetve a magyar felnottkepzesi helyzetet, torvenyi hatteret, intezmenyrendszeret, illetve bemutattam egy felnottkepzesi intezmeny mukodeset is.

Egyeni feladatkent pedig "melyvizkent" elkeszitettem az oktoberi ujsagukat, amely az aktualis havi kepzesi ajanlatukat tartalmazta.

Mivel gyorsan tanulok es nyitott vagyok az uj informaciokra, igy szeptember vegere sikerult atragnom magam a szervezeti mukodesen es mar a kovetkezo honapi feladatokat  tervezhettuk.

Szabadido:
A munkamat befejezve mindig akadt lehetoseg kellemesen eltolteni a szabadidonket.
Legelsonek a palermoi otthonunkhoz kozeleso piacot,  a MERCATO di BALLARO-t jartuk be:





A piac Palermo egyik legregebbi piaca. Az eredete a X.szazadra vezethető vissza, amikor meg az arab uralom volt Szicíliában. A neve Balhara falu nevebol szarmazik, ugyanis ez a telepules volt az, ahonnan az arab kereskedők  erkeztek   erre a hajdani piacra eladni fűszereiket és portekajukat Tehat  Al-Suq Balharaez volt az eredeti neve abban az idoben, amely  a mostani Ballarò. 
Felejthetetlen elmeny volt vegigjarni a piacot, azota is csak ott vasarolunk, nap mint nap! A medditerran konyha teljes egesz repertoarja talalhato itt:

  • Friss, meg eletben levo tengeri halak es herkentyuk  tonkelege: szardinia, kardhal, kalamari, polip, tintahal,  rakok, csigak, kagylok... es termeszetesen a szag ami ezzekkel jar!
  • Helyi termelok altal kinalt zoldsegek: termeszetesen paradicsom, padlizsan, cukkini, edeskomeny, articsoka, zold friss salatafelek, oliva- es kapribogyok stb.es termeszetesen gyumolcsok: fuge, citrom, banan, mandarin, brasiliani, kaktusz gyumolcse (vigyazat szur!) , licsi, szolo,  eper, korte alma, mandula, gesztenye s ami meg szem s szajnak ingere...
  • Friss es szaritott fuszerek: bazsalikom, rozmaring, menta, kakkukfu, fenyomag, zafferano, stb.
  • Frissen sutott peksutemenyek es helyi edesseg specialitasok, sajtok,  amelyek illata becsalogat minden alkalomkor bennunket egy "pezzettino" (darabka) kostolora.
  • Kulon elmenyt nyujtott es a mai napig tartogat meglepeteseket a "Macellaria", azaz a husbolt: Egeszben kiakasztott, fejenel lefele logo, megnyuzott kicsi birkak es kecskek, vagy csak egy -egy "offerta" (ajanlat) : frissen levagott birkafej, aki eppen rad kacsint, a pultban tekergo marha belsosegek a nyelvtol a gyomorig ...csak etvagy kell hozza! 



Egyszoval minden megtalalhato itt amit csak szem-szaj-orr megkivan vagy eppen ellenkezoleg!

















Nincsenek megjegyzések: