2011. február 24., csütörtök

"INDIAN NYAR" a sziciliai tengerparton

"kutya meleg volt..."

Megerkezesunkor meg javaban tombolt itt a nyar, oktober kozepeig lehetett furodni a tengerben, szebb napokon a homerseklet elerte a 35 fokot is. Igy munka utan lehetosegunk szerint lementunk Palermo kozeli strandolo helyekre (spiaggia), Addaura, Maria Vergine, Sferravaccalo, Mondello es 15 km-re talalhato Cinisi telepules furdozohelyere.





Mondello:
Mondello latkepe
Mondello, Palermo illetve Szicilia egyik legszebb es legismertebb aranyszinu homokos,  2 km hosszú tengerparti starndja  Monte Pellegrino és Monte Gallo között terul el.  
Kivalo nyaralohely majustol –oktoberig , megannyi  villa, szalloda es  vendeglatohely talalhato itt.
Mondello, eleinte mocsaras, ingovanyos terulet volt, nevet is innen kapta “mondellu” azaz mocsar.
Halaszok lakta apro halaszfalubol note ki magat, a jelenben mar  luxusovezetkent Palermo leggazdagabb emberei laknak itt “szereny” villajukban.  Az egyik legimpozansabb epitmeny a  colopokre epult furdoepulet a “Charleston”.

Tarsasagnak egy kobor kutya is hozzank szegodott, ami nem ritkasag itt Palermoban, ugyanis uton-utfelen kutyak es macskak csellengenek. De mindenki szereti es eteti oket.


"Kenyer"
A strand

Charleston
Olvasás fonetikusan
Isola delle Femmine:
Az okorban egy noi borton volt, a név eredete is a legenda szerint innen ered.
Egy masik legenda szerint  Capaci grof beleszeretett egy helyi nobe, aki nem viszonozta a ferfi szeretetet, es a szigetre zarta, hogy mas ferfiak ne tudjak megerinteni. Egy misztikus, viharos ejszakan a no lezuhant a sziklakrol es meghalt. Azota minden evben a halala evfordulojan hallani lehet a sikolyait. Mara a szigetet csak egy lerombolt torony uralja, s természetvédelmi területkent, sirályok, vad nyulak és egerek lakjak.

Ezen legandas kis sziget kozelebe Capaciba jartunk le furdozni, a szinten aranysarga ,homokos, lassan melyulo tengerpartra, ahol Bogikat nyakig astunk el a homokba.

Estefele a naplamente csodas volt, percrol percre nyomonkovet hettuk hogy bujik el a Nap az "ismeretlenbe".









Nincsenek megjegyzések: